Sawi Putih Tahu Kuning Bihun

Entah kenapa, beberapa minggu belakangan, sawi putih yang dijual oleh tukang sayur langgananku, warnanya hijau. Tapi tekstur renyahnya tetap seperti sawi putih kok.

Sup ini adalah modifikasi dari Bihun Asam Pedas yang pernah kubuat dulu, karena aku sedang dilarang makan pedas oleh dokter. Sangat praktis untuk sarapan pagi, juga nikmat disantap sore hari.

Seduh bihun kering dengan air panas hingga lunak, lalu tiriskan.

Potong-potong sawi putih yang sudah dicuci bersih.

Potong dadu 2 buah tahu kuning.

Panaskan 1 sendok makan minyak goreng dengan api sedang. Tumis 1 siung bawang putih geprek dan setengah buah bawang bombay yang diiris tipis. Jika sudah harum, tambahkan 1 gelas air.

Saat air mulai mendidih, masukkan tahu dan bihun. Tambahkan sedikit garam dan lada putih bubuk. Aduk-aduk. Biarkan mendidih.

Tambahkan sawi putih. Aduk-aduk lagi. Diamkan 1 menit, lalu angkat. Sajikan dengan taburan bawang goreng. Tambahkan saus sambal, jika ingin pedas.

Welcome to My World!

My obsgyn asked me to stay away from hot and spicy food, so I modify Bihun Asam Pedas. This clear soup of rice vermicelli with white chinese cabbage and yellow tofu is very easy to prepare. Provide good energy for your morning, also delicious to be enjoy in the late afternoon.

Soak rice vermicelli in hot water until tender, then strain.

Cut washed white chinese cabbage.

Cut 2 blocks yellow tofu into cubes.

Medium low heat 1 table spoon oil. Sauté 1 garlic crushed and a half onion chopped. When the aroma comes out, add 1 cup water.

Wait until it simmers, then add tofu and rice vermicelli. Add a pinch of salt and white pepper powder. Stir well. Bring to boil.

Add white chinese cabbage. Stir again. Wait 1 minute, then take it out of the heat. Serve with sprinkles of fried shallot. Add chili sauce, if you want it hot and spicy.

Buzz this recipe!

Published by

veronicalucia

Enjoying life...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s