Pecel Sayuran

Menu tradisional khas Jawa ini sangat sederhana dan mudah dibuat. Bebas kolesterol dan mengandung beberapa vitamin serta mineral penting untuk tubuh.

Didihkan air, rebus secara terpisah, masing-masing selama 1 menit; daun kangkung, kacang panjang yang sudah dipotong-potong, taoge yang sudah dibersihkan. Tiriskan. Jenis sayuran bisa divariasikan sesuai selera. Yang bisa dipilih antara lain kol, daun kenikir atau labu siam. Ketimun mentah yang sudah dicuci bersih lalu diiris-iris juga pilihan yang nggak buruk untuk melengkapi jenis-jenis sayuran tersebut.

Untuk bumbu pecelnya, bisa menggunakan bumbu pecel siap pakai yang dijual di supermarket. Bisa juga bikin sendiri.

Goreng 3 sendok makan kacang tanah hingga cukup garing. Tiriskan.

Haluskan kacang tanah goreng, setengah sendok teh garam, 2 sendok makan gula jawa, 1 cm kencur, 2 lembar daun jeruk purut, 1 buah cabe rawit, 1 siung bawang putih dan 1 sendok makan asam jawa. Tambahkan 4 sendok makan air panas matang, aduk-aduk hingga rata.

Sajikan sayuran rebus yang dituangi bumbu pecel bersama telur dadar, tahu goreng atau tempe goreng. Jangan lupa taburan bawang goreng dan krupuk favoritmu.

Welcome to My World!

This traditional vegetable dish from Java is very simple and easy to prepare. Non cholesterol and gives you some essential vitamins and minerals.

Boil water, stew separately, 1 minute each; kangkung leaves, long bean cut into 2 centimeters and mung bean sprouts. Strain. You can add other kinds of vegetables, such as cabbage, kenikir, or chayote. Fresh cucumber would be great too.

You can use ready-to-use pecel sauce sold in supermarkets. Either make it your own.

Fry 3 table spoons peanut. Strain.

Crush fried peanut, a half tea spoon salt, 2 table spoon palm sugar, 1 centimeter lesser galangal, 2 pieces kaffir lime leaf, 1 piece cayenne pepper, 1 piece garlic dan 1 table spoon tamarind. Add 4 table spoon hot water. Stir well.

Pour the pecel sauce over the stewed vegetables. Serve it with fried egg or fried tofu or fried tempeh. Don’t forget to sprinkle fried shallot and your favourite krupuk.

Buzz this recipe!

Published by

veronicalucia

Enjoying life...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s